Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την λειτουργία δύο εταιρειών ανακύκλωσης, "ΜΕΤΠΛΑΣΤ Α.Ε.Β.Ε." και "Ι.ΧΟΥΜΑΣ Α.Ε.Β.Ε."»   
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, παρά το γεγονός ότι εντοπίζεται πληθώρα παραβάσεων για δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανακύκλωσης, εν τούτοις, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους. Αφενός, η εταιρεία «Ι.ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ-Γ.ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ-ΜΕΤΠΛΑΣΤ ΑΒΕΕ» έχει την έδρα της στο 69ο  χλμ. της Π.Ε.Ο. Αθηνών- Θηβών και ειδικεύεται στην ανακύκλωση συσσωρευτών και στην παραγωγή προϊόντων κυνηγιού. Για την συγκεκριμένη εταιρεία έχει εκδοθεί Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης (αρ. πρωτ. 1416) από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, για την χρήση μη αδειοδοτημένης γεώτρησης, μη σύννομη προσωρινή αποθήκευση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, για διαφυγές επικίνδυνων υγρών αποβλήτων και για ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων και μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων.

Αφετέρου, η εταιρεία «Ι.ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ» που εδράζεται στον Ασπρόπυργο, ασχολείται με την ανακύκλωση συσσωρευτών και παραγωγής δευτερόχυτου μολύβδου καθώς και συσσωρευτών μολύβδου. Σύμφωνα με την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης με αρ. πρωτ. 2454, η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να εμφανίζει τις ακόλουθες παρατυπίες: υπερβάσεις οριακών τιμών εκπομπής σωματιδίων μολύβδου και διοξειδίου του θείου, πλημμελής παρακολούθηση εκπομπών σωματιδίων μολύβδου, μη σύννομη προσωρινή αποθήκευση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, μη σύννομη διασυνοριακή μεταφορά αποβλήτων που προκύπτουν από την επεξεργασία συσσωρευτών, πλημμελής συντήρηση, λειτουργία και παρακολούθηση του Συστήματος Επεξεργασίας και Υγρών Βιομηχανικών Αποβλήτων(ΣΕΥΒΑ), επιβάρυνση βόθρου αστικών λυμάτων και γεώτρησης με βιομηχανικά απόβλητα, απουσία υδρομετρητή γεώτρησης και απουσία σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την επιταγή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Παρά την σωρεία παραβάσεων, η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί κανονικά, ενώ σύμφωνα με αναφορές στον τύπο, μέλη της εταιρείας συμμετέχουν στην Ε.Π.ΕΝ.ΔΙ.ΣΥΣ. Re-Battery A.A. (Εταιρεία Πανελλαδικής Διαχείρισης Συσσωρευτών), ενώ στενός συνεργάτης της συγκεκριμένης εταιρείας είναι συγχρόνως σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής.
Πέρα από τα ζητήματα διαφάνειας και νομιμότητας που εγείρονται, ακόμη πιο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Τόσο ο μόλυβδος, όσο και οι υπόλοιπες ουσίες που εκλύονται στο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες τόσο για την ισορροπία των οικοσυστημάτων όσο και για την υγεία και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Αληθεύουν τα δημοσιεύματα σχετικά με τις παραβάσεις των εν λόγω εταιρειών;
Για ποιόν λόγο δεν έχουν τεθεί οι ανάλογες κυρώσεις στις εταιρείες και δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα;
Θα επιβληθούν οι ανάλογες ποινές για την συμμόρφωση των εταιρειών, ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών;
Υπάρχει πρόθεση για διενέργεια ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις της λειτουργίας αυτών των βιομηχανικών μονάδων στο περιβάλλον;


Αθήνα, 09/02/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ