Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Χωρίς αναισθησιολόγους το Νοσοκομείο της Λέρου»   

Το νοσοκομείο της Λέρου, το οποίο εξυπηρετεί τους 8.500 μονίμους κατοίκους του νησιού, καθώς και κατοίκους από τα γύρω νησιά, όπως από την Πάτμο, το Αγαθονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς, έχει παραμείνει με δύο έκτακτους αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν μόνιμοι αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο, καθώς ο ένας συνταξιοδοτήθηκε, ενώ ο δεύτερος με εντολή του υπουργού Υγείας μετατέθηκε χωρίς όμως να υπάρξει αναπλήρωση της θέσης. Όσον αφορά τους έκτακτους αναισθησιολόγους, πρόκειται για αναπληρωτές, όπου η απόσπαση του ενός έχει ήδη λήξει (02/01/2016) χωρίς να έχει βρεθεί αναπληρωτής.
Πέραν από τις ανάγκες των κατοίκων, σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών όπως και στην περίπτωση γυναικών που περιμένουν να γεννήσουν, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι επιλογές τους είναι είτε η παραμονή στο νησί, με όλους τους ακόλουθους κινδύνους, είτε η μεταφορά τους σε Ρόδο ή Αθήνα, επίσης μια διαδικασία πολυέξοδη αλλά και επικίνδυνη.


Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Υπάρχει πρόθεση για κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμους αναισθησιολόγους;
Εναλλακτικά, θα καλυφθούν τα ελλείμματα με αναπληρωτές αναισθησιολόγους, για την έστω προσωρινή κάλυψη των αναγκών των κατοίκων;


Αθήνα 20/01/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ