Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ»

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 υπεγράφη από το ΤΑΙΠΕΔ η παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης σε εταιρεία αραβικών συμφερόντων με το τίμημα να φτάνει στα 400 εκατομμύρια, από τα οποία τα 300 θα λάβει η Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα 100 το ελληνικό δημόσιο. Η συμφωνία αυτή αποτελεί σκάνδαλο, όπως είχε χαρακτηριστεί ακόμη και από το ίδιο το κυβερνών κόμμα όταν αυτό ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση, αφού παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η αξία του Αστέρα Βουλιαγμένης ξεπερνά, τουλάχιστον, το 1 δις ευρώ, ενώ έχουν δημοσιευθεί μελέτες που ανεβάζουν την αξία του σε 2,6 δις ευρώ.

Σημαντικό είναι ότι η εταιρεία αυτή έχει ήδη εντάξει μέρος της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο και θα λάβει δεκάδες εκατομμύρια (σύνολο 75 εκατομμύρια ευρώ) για την αναβάθμιση της μαρίνας και την ανακαίνιση των 2 ξενοδοχείων. Παράλληλα, η συμφωνία αυτή θέτει πολλά ερωτήματα που αφορούν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής από τις αλλαγές χρήσης γης καθώς και το τι θα γίνει στην πράξη με τον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, του αρχαιολογικού χώρο που περιλαμβάνεται στην έκταση που παραχωρείται, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί ότι αυτός θα είναι ανοικτός για το κοινό.
Επίσης, ίσως να τίθεται και θέμα εθνικής ασφάλειας αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι πίσω από την εταιρεία αυτή αραβικών συμφερόντων κρύβονται και Τούρκοι επιχειρηματίες και τουρκικά κεφάλαια. Τέλος, στην συμφωνία δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους 500, περίπου, υπαλλήλους του Αστέρα Βουλιαγμένης, εποχικούς και μόνιμους, που εργάζονται κυρίως στα 2 ξενοδοχεία Αρίων και Ναυσικά.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα εξεταστούν οι όροι της συμφωνίας ως προς το σκέλος του τιμήματος, που κατά γενική παραδοχή είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με την πραγματική αξία του Αστέρα Βουλιαγμένης; Θα αποδοθούν τυχόν ευθύνες αν αναγνωριστεί ζημία του δημοσίου;
Ισχύει ότι δεν υπήρχε στην συμφωνία καμία πρόνοια για τους εργαζόμενους στον Αστέρα Βουλιαγμένης; Πως θα προστατέψει τους εργαζόμενους από τυχόν μαζικές απολύσεις ή αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης προς το χειρότερο από την εταιρεία που αναλαμβάνει;

Αθήνα, 29/02/2016
O ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ