Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Χωρίς φύλαξη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της Θεσσαλονίκης»   

Παρά το γεγονός πως ο πολιτισμός αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της χώρας, τόσο οι αρχαιολογικοί χώροι, όσο και τα μουσεία έχουν εγκαταλειφθεί και παραμένουν αναξιοποίητα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των αρχαιολογικών χώρων στην Θεσσαλονίκη, οι οποίοι υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης. Από την μία πλευρά, ο Πύργος Τριγωνίου (Αλύσεως) στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστός για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα (3 χρόνια), ενώ από την άλλη, το Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς παραμένει επίσης κλειστό, όχι μόνο λόγω τεχνικών προβλημάτων, αλλά και εξ’ αιτίας ελλιπούς προσωπικού φύλαξης. Μάλιστα, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς παραμένει ανοιχτός προς τους πολίτες για μικρότερο χρονικό διάστημα, λόγω της έλλειψης φυλάκων.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ακμάζουν μουσεία όπως το «Μουσείο Ατατούρκ» και το «Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης», είναι απαράδεκτη η εγκατάλειψη των κατεξοχήν σημαντικών πολιτιστικών μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης, ώστε να αναδειχθούν επαρκώς σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της Θεσσαλονίκης;


Αθήνα, 07/03/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ