Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: «Επιβολή προστίμων στην Ελλάδα λόγω έλλειψης αποχετευτικών δικτύων σε μεγάλους δήμους»   

Δέκα εκατομμύρια ευρώ και χρηματική ποινή 3,64 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, επιβλήθηκε πρόσφατα στην χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστέρηση εφαρμογής της Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Το πρόστιμο αφορά στους Δήμους Σπάτων- Αρτέμιδας και Ραφήνας- Πικερμίου διότι εξακολουθούν να μη διαθέτουν βασικές υποδομές για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, 17 χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας που έθετε η κοινοτική νομοθεσία και οκτώ χρόνια μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,τα κράτη μέλη της μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 15.000 να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και να επεξεργάζονται τα λύματά τους πριν από την απόρριψη. Δυστυχώς όμως, εν έτει 2016, υπάρχουν ακόμη πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας μας οι οποίες εξακολουθούν να μην διαθέτουν αποχετευτικά δίκτυα, όπως για παράδειγμα ο πρώην δήμος  Βασιλικών του νομού Θεσσαλονίκης.

Με την απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα «παραβίασε την υποχρέωση εκτέλεσης της απόφασης του 2007, καθόσον, κατά την εκπνοή της προθεσμίας που έταξε η Επιτροπή για την εκτέλεση της απόφασης αυτής (25 Απριλίου 2011), οι έξι επίμαχοι οικισμοί (Λευκίμμη, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Νέα Μάκρη, Ραφήνα και Αρτέμιδα) εξακολουθούσαν να μην είναι εξοπλισμένοι με συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων».
Όσον αφορά τη χρηματική ποινή, το Δικαστήριο έκρινε ότι «η έλλειψη ή η ανεπάρκεια συστημάτων συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων είναι ικανές να βλάψουν το περιβάλλον και πρέπει να λογίζονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές». Για τον υπολογισμό της χρηματικής ποινής, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η διάρκεια της παράβασης που προσάπτεται στην Ελλάδα είναι σημαντική, δηλαδή, σχεδόν οκτώ έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του 2007.Τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε υπόψη τη μείωση της ικανότητας πληρωμής της χώρας μας, δεδομένου ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας είναι ήδη μειωμένο.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το Δικαστήριο έκρινε ενδεδειγμένο να επιβάλει στην Ελλάδα, προοδευτικώς μειούμενη χρηματική ποινή, ύψους 20.000 ευρώ ανά ημέρα, ήτοι 3,64 εκατομμύρια ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, το πραγματικό ποσόν της οποίας πρέπει να υπολογίζεται στο τέλος κάθε εξάμηνης περιόδου, λαμβανομένου, κάθε φορά, υπόψη του αριθμού μονάδων ισοδύναμου πληθυσμού που συμμορφώθηκαν με την απόφαση του 2007. Σε ότι αφορά το κατ' αποκοπή ποσό, αποφάσισε να επιβάλει στην Ελλάδα την καταβολή ποσού 10 εκατομμυρίων €.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Πόσοι δήμοι ή δημοτικές ενότητες ανά την επικράτεια στερούνται ακόμη ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου;
Έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση και από ποιες  πηγές προκειμένου να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες και να ξεκινήσουν (ή να ολοκληρωθούν όπου έχουν ήδη ξεκινήσει), οι εργασίες κατασκευής αποχετευτικών δικτύων τόσο στους ως άνω αναφερόμενους δήμους όσο και σε όσους άλλους δήμους ανά την επικράτεια στερούνται αποχετευτικού δικτύου;
Δεδομένου του ότι η ύπαρξη αποχετευτικού συστήματος αποτελεί βασική υποδομή μιας πολιτισμένης κοινωνίας, η δε έλλειψή της αποτελεί γνώρισμα τριτοκοσμικών χωρών, σε πόσο χρονικό διάστημα προβλέπεται να υπάρχει πλήρες δίκτυο αποχέτευσης σε όλη την επικράτεια, τουλάχιστον στους οικισμούς άνω των 15.000 κατοίκων, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία; 
Από ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα προέλθει ο πόρος για τα υπέρογκα πρόστιμα που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα;


Αθήνα, 09/02/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ