Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη η αδιαφορία του κράτους απέναντι στα αυξανόμενα ποσοστά του ιού  HIV»   
Σύμφωνα με έκθεση του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκαν 142.000 νέες διαγνώσεις, αριθμός ρεκόρ, που δεν έχει εμφανιστεί στη  Ευρώπη από την εμφάνιση της ασθένειας τη δεκαετία του 80. Το πιο συνταρακτικό ωστόσο στοιχείο αυτής της έρευνας είναι το γεγονός ότι το 31%, δηλαδή το ένα τρίτο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό HIV έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα από αυτή που διαγνώσθηκε. Μάλιστα, τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταναστών φορέων του AIDS εντοπίζονται σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες εμμένουν στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

Όσον αφορά την Ελλάδα οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας  είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Επί παραδείγματι, όσον αφορά τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ εντοπίζονται σοβαρές δυσλειτουργίες. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, εδώ και τρία χρόνια δεν πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, όπως για την ηπατίτιδα Β. Επιπλέον, δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται οι νεοεισερχόμενοι στα προγράμματα υποκατάστασης για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C και του ιοί HIV/AIDS, όπως προβλέπεται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Ταυτοχρόνως οι μονάδες υποκατάστασης παραμένουν υποστελεχωμένες ενώ τα χρέη του ΟΚΑΝΑ αγγίζουν πλέον τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:


Εφόσον το ένα τρίτο των μολυσμένων από HIV είναι λαθρομετανάστες, υπάρχει πρόθεση να υιοθετηθεί μια υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική;
Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας του AIDS;
Θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι στην οικονομική διαχείριση του ΟΚΑΝΑ;


Αθήνα, 09/12/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ