Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Στο έλεος της κακοκαιρίας η Δυτική Αττική λόγω της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων»    

Πλήρης είναι η αδιαφορία για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και ειδικότερα στους δήμους Αχαρνών, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων, Περιστερίου και Χαϊδαρίου. Όσον αφορά τον δήμο Χαϊδαρίου, οι περιοχές που επλήγησαν κυρίως ήταν οι οδοί Επαύλεως, Κορυτσάς, Φιλοπάππου, αρκετές εκπαιδευτικές μονάδες (2ο και 4ο Γυμνάσιο-Λύκειο, 3ο Δημοτικό, 2ο, 6ο, 8ο, 10ο Νηπιαγωγείο) αλλά και ορισμένα δημοτικά κτίρια, όπως το κολυμβητήριο και το Δημαρχείο. Βασική αιτία αυτών των καταστροφών είναι η ημιτελής κατασκευή του αγωγού μεταφοράς υδάτων στη Λεωφόρο Καβάλας, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2006.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους, αιτία αυτών των σοβαρών καταστροφών είναι η παντελής αδιαφορία δημοτικών αρχών και περιφέρειας για την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων και ειδικότερα όσον αφορά την κατασκευή έργων στο ρέμα της Εσχατιάς. Το ρέμα, μήκους 11 χιλιομέτρων, ξεκινά από την Πάρνηθα για να καταλήξει στον Κηφισό, αφού έχει διασχίσει τους δήμους Αχαρνών, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Περιστερίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έργα για την διευθέτηση του ρέματος  από την πλατεία του Ιλίου ως την Αττική Οδό, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ είχαν ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2012 με σκοπό να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2015, πράγμα που φυσικά δεν συνέβη ποτέ. Δυστυχώς, η αδιαφορία δεν έχει ως συνέπεια μόνον υλικές ζημιές αλλά και ανθρώπινα θύματα. Όπως ανέφερε και αξιωματικός της Πυροσβεστικής για το τραγικό συμβάν στο Καματερό: «Αν στο σημείο υπήρχαν δυνατά προστατευτικά κιγκλιδώματα, ίσως μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία και τώρα τα δύο ανήλικα να είχαν τη μητέρα τους σπίτι».

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: 
Για ποιόν λόγο δεν ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα της Εσχατιάς αλλά και στη Λεωφόρο Καβάλας;
Θα ληφθούν μέτρα για την άμεση ολοκλήρωσή τους, ώστε να μην χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές;
Όσον αφορά το Δήμο Καματερού και τον Δήμο Ιλίου, θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή τοπικών δικτύων ομβρίων;
Υπάρχει πρόθεση για ουσιαστική συνεργασία μεταξύ τοπικών αρχών και αρμόδιου υπουργείου, ώστε να μην αποποιούνται οι αρμόδιοι των ευθυνών τους;


Αθήνα, 06/11/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ