Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική κρίνεται η επάνδρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με ιατρικό προσωπικό»   

Με το άρθρο 22 του νόμου 3409/2005 συστάθηκαν θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία νησιωτικών και παράκτιων περιοχών με σκοπό την διάθεση τους σε δρομολογημένα ακτοπλοϊκά πλοία για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επιβάτες και πλήρωμα. Μάλιστα με την τροποποίηση του άρθρου με την υπουργική απόφαση Υ10γ/95770-17/11/2008 η  παρουσία ιατρού  καθίσταται υποχρεωτική.
Ωστόσο, πολλά ακτοπλοϊκά πλοία ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου δεν διαθέτουν ιατρό, με αποτέλεσμα αρκετά συχνά να αναγκάζονται επιβάτες ιατροί να αναλάβουν αυτή την υπηρεσία. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η ταλαιπωρία εκατοντάδων ταξιδιωτών που σε περίπτωση προβλήματος υγείας μένουν χωρίς βασική κάλυψη και φυσικά η διεθνής έκθεση της χώρας, καθώς μεγάλος αριθμός ξένων επισκεπτών μετακινούνται δια θαλάσσης.

Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και η απουσία ιατρών σε πολλά νησιά η οποία σε συνδυασμό με την μείωση ως την πλήρη διακοπή  της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ των νησιών ωθεί τους κατοίκους των να καταφεύγουν στην γειτονική Τουρκία για ικανοποίηση των αναγκών τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος ώστε υποχρεωτικά όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία να διαθέτουν ιατρό;
Θα υποχρεωθούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, σε περίπτωση αδυναμίας των ΚΥ να διαθέσουν ιατρούς, να προσλάβουν για την θερινή περίοδο ιατρούς;
Θα στελεχωθούν οι κενές θέσεις ιατρών στα νησιά κατά προτεραιότητα δεδομένου της τουριστικής περιόδου και της  γεωπολιτικής σημασίας του Αιγαίου;
Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια μεταξύ των νησιών;


Αθήνα, 27/05/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ