Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Χαοτική η κατάσταση στην αγορά πετρελαιοειδών»    

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) η κατάσταση που επικρατεί στο εμπόριο πετρελαιοειδών θα μπορούσε να χαρακτηριστική τραγική, με την ακμή της παράνομης διακίνησης καυσίμων και την ακόλουθη απώλεια δημοσίων εσόδων. Τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται παρά την συνάντηση στο παρελθόν του κ. Μάρδα με τις αντιπροσωπείες της ΟΒΕ και τη ΠΟΠΕΚ. Ειδικότερα, προβλήματα όπως το λαθρεμπόριο, με τη δράση κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης και διάθεσης καυσίμων, το ατελώνιστο ναυτιλιακό πετρέλαιο και οι εισαγωγές παραπροϊόντων νοθείας εξακολουθούν να μεγεθύνονται.
Ακόμη, όσον αφορά τις διασυνοριακές εισαγωγές, η μεγάλη διαφορά τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, αποτελεί κίνητρο για πολλούς οδηγούς στο να προμηθεύονται και να εισάγουν παράνομα καύσιμα από τις γειτονικές χώρες. Είναι εμφανές πως παρά τις διαβεβαιώσεις, οι αρμόδιοι επιδεικνύουν αδιαφορία και ολιγωρία όσον αφορά την αγορά προϊόντων πετρελαίου.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων, ώστε να καταγραφεί το σύνολο των πρατηρίων αλλά και των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων της χώρας;
Ποια πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση  των προαναφερθέντων προβλημάτων;


Αθήνα, 27/07/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ