Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σοβαρές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία»    

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει την αποκλειστική διάθεση ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία. Πρόκειται για ιδιαιτέρως ακριβά φάρμακα που προορίζονται για πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες νευρολογικές ασθένειες καθώς και για ογκολογικούς ασθενείς. Μέχρι τώρα, οι ασθενείς προμηθεύονταν αυτά τα φάρμακα μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή τους, γεγονός ιδιαιτέρα θετικό σε περίοδο κρίσης.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, συλλόγους ρευματοπαθών καθώς και τον ΠΦΣ και τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική πρωτοβουλία με πολυάριθμες επιπτώσεις. Αρχικά, προβλέπεται αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30%. Ενώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορηγούνται σε νοσοκομειακή τιμή (-5%), τα φάρμακα στα ιδιωτικά φαρμακεία χορηγούνται στη λιανική τιμή. Στη συνέχεια, στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης τριμήνων και εξαμήνων συνταγών εφάπαξ καθώς και η δυνατότητα της αποστολής των φαρμάκων στην οικία των ασθενών. Επιπρόσθετα, τίθεται ζήτημα επάρκειας προϊόντων. Ειδικότερα, εκτιμάται πως μόνον ένας μικρός αριθμός ιδιωτικών φαρμακείων μπορεί να προμηθευθεί έναν σημαντικό αριθμό φαρμάκων κι να δεσμεύσει κατ’ επέκταση ένα σημαντικό ποσόν για διάστημα 3-6 μηνών, μέχρι την αποζημίωσή του από τον ΕΟΠΥΥ. 
Καταλήγοντας πέρα από το γεγονός πως και οι Έλληνες ιδιοκτήτες φαρμακείων δεν μπορούν να αναλάβουν το βάρος μιας τέτοιας ευθύνης, οι σοβαρά πάσχοντες σε μία τέτοια κρίσιμη περίοδο θα υποστούν σοβαρή ταλαιπωρία.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:


Αληθεύουν οι φήμες περί χορήγησης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους σε ιδιωτικά φαρμακεία και αν ναι, υπάρχει πρόθεση για απόσυρση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας;
Αθήνα, 14/07/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ