Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με το μέλλον του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού»   
 

Παρά τις διαστάσεις που έλαβε από τα μέσα ενημέρωσης ο ελληνορωσικός αγωγός, αποκαλούμενος «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός», το μέλλον του διαγράφεται αβέβαιο. Πρώτον, πέραν των δύο συμβαλλόμενων χωρών δεν έχουν εντοπιστεί οι υπόλοιπες χώρες από τις οποίες θα διέρχεται ο συγκεκριμένος αγωγός. Οι αρχικές επιλογές ΠΓΔΜ και Σερβίας ανατράπηκαν, λόγω αδυναμίας ή απροθυμίας των χωρών αυτών να συνεργαστούν με τη Ρωσία.

Δεύτερον, οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων χωρών κυρίως δε της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κάτι παραπάνω από ψυχρές. Άλλωστε, δεν έχει καν υποβληθεί σχετικός φάκελος στην Κομισιόν, όταν μάλιστα ως χρονοδιάγραμμα έναρξης κατασκευής του έργου ορίζεται το 2016 και ολοκλήρωσής του το 2019. Η διαδικασία εγκρίσεων που επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία για παρόμοια έργα, την οποία μάλιστα αποδέχεται και το ελληνορωσικό μνημόνιο, είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, καθώς προηγούνται εγκρίσεις από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των χωρών διέλευσης του αγωγού και έλεγχος ώστε να αποδειχθεί το ενδιαφέρον της αγοράς για το μεταφερόμενο αέριο, προτού οι Βρυξέλλες δώσουν στο έργο άδεια λειτουργίας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου. 
Τρίτον, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών (άρθρο 3), η ρωσική πλευρά δεν δεσμεύεται για την χρηματοδότηση κατασκευής του έργου. Ειδικότερα, αναφέρεται απλώς ότι «η ρωσική πλευρά θα διευκολύνει την εταιρεία ειδικού σκοπού για την απόκτηση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την υλοποίηση και εκτέλεση του έργου σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας που θα εκπονηθεί και η όποια χρηματοδότηση θα δοθεί με την εγγύηση του οικονομικού οφέλους της διέλευσης αερίου από τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό». Από τα προαναφερθέντα, το μέλλον του ελληνορωσικού αγωγού κρίνεται αβέβαιο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Κατά πόσο είναι δυνατή η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, και μάλιστα μέχρι το 2019,  εφόσον δεν έχει διασφαλιστεί ούτε καν η χρηματοδότηση του αγωγού;
Τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν βρεθούν διαθέσιμες χώρες από τις οποίες θα διέρχεται ο εν λόγω αγωγός;
Ποιος ο λόγος που δεν εκταμιεύτηκε το ποσό των 5δις που προβλεπόταν από τα αποθεματικά της Gazprom ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας; Ισχύει ή παραπάνω συμφωνία και αν όχι τι συνέβη και ανετράπη;
Ποιες οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αδειοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο;


Αθήνα, 14/07/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ