Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σε θλιβερή κατάσταση το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου "Ο Άγιος Σάββας"»   

Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εργαζομένων και ασθενών, πολλοί εκ των οποίων είναι σοβαρά πάσχοντες. Ειδικότερα, κύριο πρόβλημα του εργαστηρίου είναι η υποστελέχωσή του, καθώς μόνον έξι ιατροί (τρεις μόνιμοι και τρεις επικουρικοί) αναγκάζονται να επιτελούν τη διπλάσια εργασία από την προβλεπόμενη. Διεκπεραιώνουν 18.000 παρασκευάσματα, όταν σύμφωνα με την Παθολογοανατομική Εταιρεία, ο αριθμός των ιστολογικών εκθέσεων ανά ιατρό υπολογίζεται στα 1.500 σκευάσματα ετησίως. Ταυτόχρονα, πέρα από το διαγνωστικό τους έργο, ελλείψει προσωπικού, οι ιατροί ασχολούνται και με τη γραμματειακή υποστήριξη του τμήματος.

Ακόμα, ένα άλλο πρόβλημα εντοπίζεται στην καθυστέρηση διεκπεραίωσης παρασκευασμάτων, γεγονός που έχει διπλό αντίκτυπο. Από τη μία πλευρά το μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής επιφέρει αλλοίωση στα οστικά παρασκευάσματα, ενώ από την άλλη επειδή συνήθως πρόκειται για κακοήθεις όγκους τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών. Κλείνοντας, οι απαράδεκτες υποδομές του συγκεκριμένου εργαστηρίου δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο των ιατρών, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται επαρκώς οι πολίτες που καταφεύγουν στο συγκεκριμένο εργαστήριο.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη στελέχωση του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου;
Θα ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών του εργαστηρίου;


Αθήνα, 27/05/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ