Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την κατάργηση τριών αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ»   

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλέπεται η άμεση κατάργηση τριών προπτυχιακών αγγλόφωνων προγραμμάτων τα οποία έχουν ιδρυθεί με νόμο του 2014 και επρόκειτο να λειτουργήσουν με την καταβολή διδάκτρων από φοιτητές. Ειδικότερα, πρόκειται για τα αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο και την Κρήτη, καθώς και για το προπτυχιακό πρόγραμμα στις κλασικές σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σκοπός δημιουργίας αυτών των προγραμμάτων ήταν η προσέλκυση φοιτητών του εξωτερικού αλλά και της ελληνικής ομογένειας, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτιστική τους κληρονομιά.


Ταυτόχρονα, η λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων θα αποτελούσε μέσο χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων, καθώς υπήρχε η πρόβλεψη για καταβολή διδάκτρων 3.000 ευρώ ετησίως από φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, θετικές υπήρξαν οι αντιδράσεις πανεπιστημίων και υπηρεσιών του εξωτερικού, όπως στη Κίνα, τη Ρωσία, την Ελβετία, τον Καναδά και τη Μέση Ανατολή, σε σχέση με τη λειτουργία αυτών των τμημάτων.
Εφόσον, λοιπόν, δεν επρόκειτο για πολυδάπανα τμήματα, τα οποία αντιθέτως θα μπορούσαν να προσφέρουν πολιτιστικό και οικονομικό όφελος στη χώρα, η κατάργησή τους κρίνεται άκαιρη και άστοχη.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Ποια η σκοπιμότητα της κατάργησης των συγκεκριμένων τμημάτων;
Υπάρχει η πρόθεση να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων;
Ποια θα είναι τα μέτρα του αρμόδιου υπουργείου σχετικά με τη συνεργασία ελληνικών πανεπιστημίων με ιδρύματα του εξωτερικού και την προσέλκυση φοιτητών του εξωτερικού, εκτός και εντός Ε. Ε.;


Αθήνα, 06/05/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ