Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Τα λύματα εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ανατολική Αττική»    

Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής υπάρχουν συνολικά 150.000 αποχετεύσεις, των οποίων τα λύματα καταλήγουν ανεξέλεγκτα σε ρεματιές και αγρούς. Το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερα σε συγκεκριμένους οικισμούς, όπως στην Αρτέμιδα, τη Ραφήνα, το Μαρκόπουλο, το Κορωπί και τη Νέα Μάκρη. Πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απουσία συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, αλλά και η εκ νέου παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (2013) για το ίδιο ζήτημα.
Ουσιαστικά, η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο περιλαμβάνει την επιβολή προστίμου 11,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή 47.462 ευρώ για κάθε μέρα έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία.
Εν τούτοις, πέραν του κινδύνου για οικονομική επιβάρυνση λόγω των προστίμων αλλά και της έκθεσης της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων είναι πολύ πιο σοβαρός. Πιο συγκεκριμένα, τα ρυπαντικά φορτία που προέρχονται από τα βοθρολύματα, τα βαρέα μέταλλα και τα τοξικά απόβλητα καταλήγουν στο υπέδαφος μολύνοντας τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, το έδαφος και τις παραλίες. Όπως τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ιωάννης Κουμαντάκης «Μιλάμε για μεγάλα ρυπαντικά φορτία, τα οποία μολύνουν ασταμάτητα το χώμα και τα υπόγεια νερά. Δυστυχώς, στην περιοχή ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται μόλις στα 2-3 μέτρα βάθος και τα πετρώματα δεν έχουν μεγάλο πάχος, ώστε να φιλτράρονται τα βλαβερά στοιχεία. Αν γίνουν μετρήσεις στα υπόγεια νερά, θα βρεθούν παντού τοξικές ουσίες».

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Ποιος φορέας επιβαρύνεται με τα πρόστιμα από το ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
Υπάρχει η πρόθεση για την κατασκευή των απαραίτητων συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή;
Υπάρχει η πρόθεση για τη μεταφορά των λυμάτων από τους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής στη Ψυττάλεια, ως εναλλακτική λύση;


Αθήνα, 11/03/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ