Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου»   
 

Μόνο θρασύς μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση της τουρκικής αεροπορίας, καθώς ένα στρατιωτικό ελικόπτερό της προσέγγισε την Κω και μάλιστα πέταξε πάνω από το έδαφός της, στο ανατολικό άκρο της νήσου. Πιο συγκεκριμένα, το ελικόπτερο τύπου ΑΒ-412, εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 11:08 στις 12/02/2015, πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το ανατολικό άκρο της Κω στις 11:09 σε ύψος μικρότερο των 1000 ποδών και εξήλθε στις 11:13. Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί προ έτους στην περιοχή της Καλύμνου.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, για το μήνα Φεβρουάριο οι παραβιάσεις σχηματισμούς τουρκικών αεροσκαφών, κυρίως στο Κεντρικό και Βορειοανατολικό Αιγαίο, αποτέλεσαν καθημερινό φαινόμενο. Φυσικά, η τουρκική πλευρά δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να κρύψει τις προθέσεις της, εφόσον τόσο ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας όσο και λοιποί στρατιωτικοί και πολιτικοί παράγοντες με δηλώσεις τους υποστηρίζουν ανοιχτά το «δικαίωμα» της Τουρκίας στην εκμετάλλευση των πόρων του Αιγαίου.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Ποια η στάση της νέας ηγεσίας του υπουργείου απέναντι στις προκλήσεις της γειτονικής χώρας;
Υπάρχει η πρόθεση να αποτραπούν παρόμοιες ενέργειες από την τουρκική πλευρά στο μέλλον; Αν ναι, με ποια μέτρα;
Υπάρχει η πρόθεση για άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, με το Αιγαίο να καθίσταται κλειστή ελληνική θάλασσα;


Αθήνα, 04/03/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ