Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: «Στα ύψη παραμένουν τα ποσοστά ανεργίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ»  
 

Το Δεκέμβριο του 2014, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στα 1.063.928 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ. Εξ’ αυτών το 58,87% αφορά γυναίκες, ενώ το ελαφρώς μικρότερο είναι το ποσοστό των ανδρών. Δυστυχώς, τα ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων παραμένουν υψηλά, αγγίζοντας το 28% (58.880 άτομα). Παρά το γεγονός ότι η ανεργία παρέμεινε στάσιμη σε σχέση με το Νοέμβρη του προηγούμενου έτους, είναι δυσοίωνο το ποσοστό των ανέργων νέων έως 24 ετών, η οποία φθάνει το 50%. Ομοίως, στην παραγωγική ηλικία των 25-34 ετών, ένας στους τρεις νέους δεν εργάζεται.

Πρόκειται για αριθμούς ανησυχητικούς, αν ληφθεί υπόψη ο ορισμός της ΕΛΣΤΑΤ, όπου ως απασχολούμενοι θεωρούνται άτομα «ηλικίας 15 ετών και άνω, τα οποία την εβδομάδα αναφοράς είτε εργάστηκαν έστω και μια ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος, είτε εργάστηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση, είτε είχαν μια εργασία ως μισθωτοί ή επιχείρηση από την οποία απουσίαζαν προσωρινά». Επιπρόσθετα, από το σύνολο των 1.063.928 ανέργων, επιδοτούνται μόνον οι 173.526. Εξ’ αυτών, οι 142.897 είναι Έλληνες υπήκοοι, 9.588 υπήκοοι χωρών της Ε.Ε., ενώ 21.041 υπήκοοι τρίτων χωρών. Ένα άλλο θλιβερό γεγονός είναι ότι το άθροισμα των ανέργων και οικονομικά μη ενεργών υπερβαίνει τον αριθμό των απασχολούμενων κατά 1.038.437 άτομα. Το πρόβλημα της ανεργίας εμφανίζεται εντονότερα στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης. Το σημαντικότερο κεφάλαιο κάθε χώρας είναι οι πολίτες της, οι οποίοι όσο πιο οικονομικά ενεργοί, παραγωγικοί και καταρτισμένοι είναι, τόσο περισσότερα προσφέρουν στην οικονομία της χώρας. Κρίνεται λοιπόν άμεση η ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Ποια τα άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας;
Υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο μείωσης των ποσοστών ανεργίας και αύξησης των δεικτών απασχόλησης;
Αν ναι, ποια τα μέτρα που θα δρομολογηθούν σε βάθος χρόνου και από πού θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίησή τους;


Αθήνα, 27/02/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ