Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


ΘΕΜΑ: «Η αδιαφορία της δικομματικής κυβέρνησης για την επίλυση των λυμάτων, οδηγεί τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής σε απόγνωση»  


Πόλεις και οικισμοί της Ανατολικής Αττικής δεν έχουν το κατάλληλο αποχετευτικό σύστημα εδώ και τριάντα χρόνια, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Οι κάτοικοι στα Μεσόγεια είναι αντιμέτωποι κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους. Οι δημότες θα κληθούν μέσω των Δήμων να πληρώσουν τεράστια πρόστιμα, αφού η Χώρα μας έχει καταδικαστεί στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για έλλειψη συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης. Σε δήμους όπως Αρτέμιδα, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, τα έργα για την αποχέτευση βρίσκονται στο μηδέν.


Πολλοί δημότες αντί να αδειάζουν τους βόθρους τους, δίνοντας εκατό ευρώ περίπου το μήνα στο βυτίο, διοχετεύουν τα ακάθαρτα νερά στους δρόμους. Η κοινωνική δυσαρέσκεια κορυφώνεται με γεωμετρική πρόοδο από την παρελκυστική τακτική που ακολουθούν οι αρμόδιοι, οι οποίοι δεν επιλύουν οριστικά το αποχετευτικό με άμεση όδευση των λυμάτων στην Ψυτάλλεια, αλλά προωθούν την καταστροφή σημαντικού τμήματος της Ανατολικής Αττικής (την κοιλάδα στο Πλατύ Χωράφι) και τη μετατροπή του από τόπο εξαίρετης ομορφιάς με στόχευση τη δημιουργία Διαδημοτικού Θεματικού Παλαιοντολογικού πάρκου, σε βούρκο υποδοχής λυμάτων. Αξίζει να σημειώσουμε πως το Πλατύ Χωράφι θεωρείται η Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας, η οποία με νόμο το 1984 κηρύχθηκε αρχαιολογική περιοχή, λόγω των απολιθωμάτων των σπονδυλωτών και υπάρχει σημαντική πιθανότητα να ανακαλυφθεί ολόκληρο απολιθωμένο δάσος δίπλα στις όχθες και πέραν του ρέματος της Ραφήνας.


Επισημαίνουμε επίσης πως το ρέμα της Ραφήνας με (ΦΕΚ 281/93) θεωρείται χώρος προστασίας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αφού χαρακτηρίζεται υγροβιότοπος και υδατόρευμα Α’ επιπέδου προτεραιότητας και στρατηγικής σημασίας, όπου απαγορεύεται η δόμηση, η επιχωμάτωση και εν γένει κάθε δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική τους κατάσταση. Παρά τις επίμονες και ιδιαίτερα έντονες πιέσεις που ασκούνται από τους ιθύνοντες για την καταστροφή της περιοχής  και την κατασκευή ΚΕΛ (Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων) στο Πλατύ Χωράφι, ο ίδιος ο κ. Περιφερειάρχης Αττικής, Ιωάννης Σγουρός, κατά λάθος προφανώς, παραδέχεται ότι στις χώρες της Ευρώπης δημιουργείται ΚΕΛ κάθε 100 με 200 χιλιόμετρα, ξεχνώντας βέβαια πως στις περιοχές για τις οποίες αναφερόμαστε οι αποστάσεις μεταξύ των περιοχών και ΚΕΛ, δεν ξεπερνούν τα 10 χιλιόμετρα. Όσο οι αρμόδιοι υπουργοί δεν παίρνουν μία απόφαση προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, τόσο οι δημότες της Ανατολικής Αττικής μένουν στο έλεος της ρύπανσης, ακούγοντας «αφελείς» δικαιολογίες  σχετικά με το παραπλανητικό ψευτοδίλημμα «ή Ψυτάλλεια ή αποχέτευση», λες και τα βυτιοφόρα θα μετέφεραν τα λύματα στο νησί φορτωμένα σε οχηματαγωγά και όχι μέσα από τη δημιουργία αποχετευτικών αγωγών.


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:


Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν οι αρμόδιοι υπουργοί όπως επιταχυνθεί  άμεσα η διαδικασία ένωσης των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και ιδιαίτερα Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου, με το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας; Ενώ σε επαναξιολόγηση του σχεδιασμού της η ΕΥΔΑΠ προτείνει την ένωση με την Ψυτάλλεια, θεωρώντας ότι δεν επιβαρύνονται οι εγκαταστάσεις της και συμφέρει οικονομικά, αφού θα δαπανηθούν μόνο 60 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι των 160 εκατομμυρίων που απαιτούνται για το ΚΕΛ, γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί κωλυσιεργούν σε βάρος της δημόσιας υγείας των δημοτών; Πώς είναι δυνατόν να συζητείται η δημιουργία ΚΕΛ στην περιοχή Πλατύ Χωράφι, από την στιγμή που το Συμβούλιο Επικρατείας με αποφάσεις του από το 2008 και το 2011 ακύρωσε τη χωροθέτηση του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων στη θέση αυτή, λόγω της απουσίας του βασικού στοιχείου επιλογής της που είναι η γεωμορφολογία του εδάφους και της μερικής στη δεύτερη οριοθέτησης του Ρέματος Ραφήνας;


Αθήνα, 28/02/2014

Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ