Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης από τη μνημονιακή κυβέρνηση οδηγεί και στην ιδιωτικοποίηση του αρχαίου ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα»

Είναι πλέον γνωστό πως με εντολή της μνημονιακής κυβέρνησης εγκρίθηκε η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης στον Τούρκο Φ. Σαχένκ. Με αντίτιμο κάτι λιγότερο από 400 εκατ. ευρώ, το σχήμα στο οποίο συμμετέχουν περί τα 20 περίπου επενδυτικά funds, προερχόμενα από τις σκληρές ισλαμικές χώρες της Μέσης Ανατολής με επικεφαλής τον τουρκικό όμιλο Dogus, που έχει το 15% της κοινοπραξίας, παίρνει με τη μεσολάβηση του βασικού οργάνου της ξένης κυριαρχίας στην Ελλάδα, το ΤΑΙΠΕΔ, τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Όμως, μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστήρ Παλλάς» και μάλιστα στον χώρο της παραλίας του, βρίσκεται ο αρχαίος ναός του «Απόλλωνος Ζωστήρος», το σημαντικότερο ιερό του Αρχαίου Δήμου των Αλών Αιξωνιδών. Ο εν λόγω αρχαίος ναός έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ΦΕΚ 142 Α/11.04.1929 μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του και θεωρείται εκτός συναλλαγής και χρησικτησίας, ενώ η πρόσβασή του είναι απαγορευμένη για τους πολίτες.

Πρόσφατα μάλιστα αντιμέτωποι με άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, που αρχικά, απαγόρευσαν την είσοδο στον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, βρέθηκαν οι πολλές δεκάδες συμμετέχοντες στην ξενάγηση που διοργάνωσαν φορείς της περιοχής. Η ξενάγηση είχε χαρακτήρα διαμαρτυρίας για την πώληση του «Αστέρα» και για την πρόθεση των υπεύθυνων να προσθέσουν χιλιάδες τετραγωνικά μπετόν που απειλούν ευθέως τις αρχαιότητες της περιοχής, οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο προκάλεσε την αγανάκτηση των απλών πολιτών, το οποίο γεννά και πολλά ερωτήματα σχετικά με τις εντολές που λαμβάνουν τα αστυνομικά όργανα και τη σκοπιμότητα της παρουσίας τους.
Είναι απόλυτα αντιληπτό πως διανύουμε μία «ζοφερή» πραγματικότητα, αναφορικά με τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων σύμφωνα με τις εντολές της τρόικα. Η μνημονιακή όμως κυβέρνηση ξεχνά εσκεμμένα, πως η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει ξεπουλώντας την εθνική της περιουσία και πως μια χώρα που πουλάει τα πάντα δεν είναι ποτέ φιλική για τους επενδυτές.


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Αφού τα αρχαία ακίνητα μνημεία ανήκουν κατά κυριότητα και κατά νομή στο Δημόσιο και είναι εκτός συναλλαγής, πώς επιτράπηκε η εκποίησή του αρχαιολογικού χώρου, παρά την αναφερόμενη διάταξη;
Είναι αλήθεια ότι μιλάμε για ιδιωτικοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, αφού η πρόσβαση σε αυτόν είναι ελεγχόμενη και περιορισμένη και το δικαίωμα του επισκέπτη στην οπτική και μόνο επαφή τίθεται υπό διαπραγμάτευση με τους αστυνομικούς;
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ώστε να προστατευθούν και άλλα ακίνητα εντός των οποίων μπορούν να βρίσκονται μνημεία ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα ο αρχαιολογικός χώρος λόφου «Καρφάρι των Αμυγδαλιών» στον Πάνορμο Απεράθου Νάξου ή του ναού του Απόλλωνα στην Κορωνίδα;Αθήνα, 14/02/2014

Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ