Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Η μνημονιακή κυβέρνηση αρωγός στην εγκληματική εγκατάλειψη της οικίας του Άγγελου Σικελιανού»
Ο Άγγελος Σικελιανός θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες πνευματικές προσωπικότητες του αιώνα μας και αυτό γιατί εκπροσωπεί μια ιδιάζουσα σύνθεση της ποίησης με τη φιλοσοφία. Καμία δε πνευματική μορφή στον κόσμο δεν έχει μείνει ασυγκίνητη μπροστά στη μεγάλη του ποιητική ανθολογία. Το σπίτι του μεγάλου ποιητή Άγγελου Σικελιανού, το οποίο βρίσκεται στην παραλία της Φανερωμένης στην Σαλαμίνα, χτισμένο το 1878 από τις πέτρες του παλιού ανεμόμυλου που υπήρχε στη θέση του, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως μοναστήρι και ησυχαστήριο. Κατόπιν, το 1933 παραχωρήθηκε στον ποιητή μας κι έτσι έγινε οικία του μέχρι το 1951 που πέθανε. Για 40 ολόκληρα χρόνια έμεινε ερειπωμένο και το 1991, σε εκδήλωση προς τιμήν του Άγγελου Σικελιανού, η σύζυγός του Άννα Σικελιανού εξέφρασε την επιθυμία να αναστηλωθεί το σπιτάκι και να δώσει προσωπικά τους αντικείμενα για να δημιουργηθεί ένα μικρό μουσείο.
Η αποκατάσταση του σπιτιού ξεκίνησε το 2003 και τελείωσε το καλοκαίρι του 2006, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές που γέννησε το Έθνος μας. Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες του Μουσείου, οι οποίες αποτυπώνουν εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης, αν και οι λέξεις αυτές φαντάζουν ιλαροί χαρακτηρισμοί. Ανθρώπινες ακαθαρσίες παντού και αμέτρητα σκουπίδια συμπληρώνουν το σκηνικό της αποσύνθεσης, ενώ τη νύχτα επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και μετατρέπεται σε βασίλειο περιθωριακών στοιχείων και ανομίας. Το τραγικό είναι πως πλήθος κόσμου πραγματοποιεί πλησίον αυτού του χώρου προγραμματισμένες εκδηλώσεις και επισκέψεις στην Μονή Φανερωμένης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αισθητική και την υγεία των επισκεπτών-προσκυνητών.
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση για άλλη μια φορά δείχνει σε όλους μας το μεγαλείο της απαξίωσής της και την παγερή αδιαφορία της, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι νέοι μας έχουν ανάγκη από προσωπικότητες που μπορούν να σηκώσουν στους ώμους τους την προβληματικότητα, την ευθύνη και την αξιοπρέπεια του συνόλου. Οι ποιητές μας, οι συγγραφείς, οι διανοητές είναι συγχρόνως και οδηγοί, ταγμένοι να δημιουργούν ενότητα και με τα έργα τους να απαντούν στα αγωνιώδη προβλήματα των συνανθρώπων μας και να τους κάνουν κοινωνούς της ιστορίας, των αξιών και των αρετών. Η μεταπολιτευτική κυβέρνηση μας έφερε έναν παρηκμασμένο και κατακερματισμένο σε αξίες κόσμο, για να φτάσουμε σήμερα στην εποχή του μνημονίου, να είμαστε αποκομμένοι από τις ρίζες της παράδοσης και χωρίς ηθικές αρχές και ελλαδική συνείδηση. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να διασώσουμε την πολιτιστική μας και εθνική μας κληρονομιά και, μέσα από τις άλυτες οικονομικές αντινομίες που μας οδήγησε η πολιτική παραζάλη και η Τρόικα, να επανέλθει σε λειτουργία το Μουσείο του Άγγελου Σικελιανού και να δεχθεί ξανά επισκέπτες.


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Για ποιο λόγο δεν υπάρχει μέριμνα, ώστε να κινητοποιηθούν οι τοπικοί φορείς σε ανάπλαση της περιοχής, προκειμένου να αναδειχθεί, μεταξύ των άλλων, το εν λόγω σπίτι-μουσείο που βρίσκεται στην παραλία της Φανερωμένης;
Προτίθενται να αστυνομεύσουν τον χώρο επαρκώς, ώστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες παρόμοιες εικόνες ντροπής και ασυδοσίας;
Γίνονται έρευνες για να συλληφθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη;Αθήνα, 23/01/2014
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ