Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι, τα μουσεία και το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτών»

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πρόσφατα από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και την 25η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διατυπώθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι, τα μουσεία αλλά και για τον κίνδυνο των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τον Πάρεδρο της 25ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπάρχει σχέδιο καταρράκωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Πιο συγκεκριμένα, η Υπηρεσία αναμένεται να στερηθεί εξειδικευμένο προσωπικό που έχει χρόνια εμπειρίας και εκπαίδευσης, χωρίς καμιά αξιολόγηση, για να αντικατασταθεί από εργαζομένους που θα αμείβονται με 500 ευρώ και θα προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ. Ήδη, αρκετά έργα τα αναλαμβάνουν ιδιώτες και έτσι παραγκωνίζονται οι υπηρεσίες. Οι σωστικές ανασκαφές λόγω της αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού ανατίθενται σε ιδιώτες εργολάβους. Ακόμη οι ομιλητές εξέφρασαν τους φόβους τους για ιδιωτικοποιήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Πράγμα ανεπίτρεπτο και αδιανόητο, γιατί κανένας δεν μπορεί να καπηλεύεται και να εμπορεύεται την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Συν τοις άλλοις, για όλο το 2013 δεν έχει καταβληθεί ούτε και ένα ευρώ στο Ταμείο Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Πόρων με αποτέλεσμα αρκετά από τα έξοδα να τα αναλαμβάνει το ίδιο το προσωπικό των Μουσείων. Ακόμα και για επισκευές και συντηρήσεις εξοπλισμών των μουσείων βασίζονται στις δικές τους δεξιότητες ή και φίλων τους χωρίς να έχουν ούτε τις κατάλληλες γνώσεις και χωρίς να είναι αρμοδιότητα τους φυσικά. Στην Ελλάδα του 2013 που έχει συρρικνωθεί η βιομηχανική της παραγωγή, που γεωπολιτικά συναγωνίζεται χώρες του Τρίτου Κόσμου και που έχει ξεπουλήσει γη και ύδωρ στους ξένους δεν της μένουν και πολλά πράγματα. Το πιο βασικό αγαθό που μας έμεινε και πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά. Σε καμιά περίπτωση το κράτος δεν πρέπει να υποβαθμίσει την πολιτιστική μας παράδοση για χάρη των πιστωτών μας.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Γιατί το κράτος ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες τις τρόικα προσφέρει σε ιδιώτες έργα τα οποία μπορεί να εκτελέσει το δημόσιο;
Γιατί και με ποια κριτήρια γίνονται προσλήψεις στις Εφορίες Αρχαιοτήτων μέσω ΜΚΟ;
Εξετάζει, πράγματι, η κυβέρνηση το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων;


Αθήνα, 05/11/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ