Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
4) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την έλλειψη υποδομών και διδακτικού προσωπικού στα σχολεία του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας»

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας, αυτή την πολύπαθη πλέον περιοχή της Ανατολικής Αττικής, βρίσκει τους κατοίκους της εντελώς απροετοίμαστους απέναντι στις πρωτόγονες και τριτοκοσμικές συνθήκες τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν στον τομέα των δημόσιων σχολείων της περιοχής τους.

Τις περασμένες χρονιές, γονείς και μαθητές, βίωσαν το χειμερινό ψύχος καλά μέσα στις σχολικές αίθουσες με την έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης λόγω περικοπών των κονδυλίων για τη κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των διδακτικών αιθουσών και αναγκάστηκαν να συνδράμουν οι ίδιοι οικονομικά προκειμένου να αγοραστούν κάποιες ποσότητες πετρελαίου για τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα. Ήταν οι ίδιοι γονείς και μαθητές οι οποίοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν μόνοι τους τα σχολικά βιβλία που χρειάζονταν για να κάνουν μάθημα καθώς το Υπουργείο Παιδείας και ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων δεν είχαν προβεί έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες (διαδικαστικές και χρηματοδοτικές) προκειμένου να φτάσουν τα σχολικά βιβλία έγκαιρα στις τάξεις.

Αυτοί οι ίδιοι γονείς εφέτος, καλούνται να αποδεχτούν και να υιοθετήσουν το νέο μοντέλο μάθησης το οποίο επιβάλλουν οι τροϊκανοί χρηματοπιστωτές μας, το υπαίθριο σχολείο! Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του 2ου Γυμνασίου Αρτέμιδας, οι μαθητές δύο (2) τμημάτων παρακολουθούν τα μαθήματά τους στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους, καθισμένοι σε ένα τσιμεντένιο πεζούλι, εκτεθειμένοι στον ήλιο και την ζέστη, με μία δασκάλα καθισμένη σε μια καρέκλα να προσπαθεί να διδάξει! Σχετικές εικόνες και βίντεο έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και γίνονται αντικείμενο χλευασμού σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδας, τέσσερα (4) τμήματα των τάξεων Γ’, Δ’ και Ε’ Δημοτικού, ξεκίνησαν την νέα σχολική χρονιά χωρίς δάσκαλο! Το φαινόμενο αυτό έχει επαναληφθεί και τις προηγούμενες χρονιές, με δασκάλους να προσέρχονται τελικά στα καθήκοντά τους στα μέσα Δεκέμβρη (!) και τους μαθητές να χάνουν τη μισή διδακτική περίοδο και ύλη. Ο διευθυντής του σχολείου έχει επανειλημμένα κάνει εκκλήσεις στην Νομαρχία για την ανάγκη κάλυψης των τεσσάρων (4) αυτών θέσεων για εφέτος, η οποία με την σειρά της έχει κάνει έκκληση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο όμως δεν δύναται να ανταποκριθεί καθώς αυτό το διάστημα ασχολείται με το πόσους και ποιους εκπαιδευτικούς θα στείλει στην ανεργία και όχι σε λειτουργικές, κενές θέσεις.

Η κρατική αδιαφορία και η μνημονιακές περικοπές έφτασαν μέχρι μέσα στις σχολικές αίθουσες όπου φοιτούν οι Έλληνες μαθητές, παιδιά Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών οι οποίοι περιμένουν από το κράτος να μεριμνήσει προκειμένου τα παιδιά τους, τα παιδιά όλων μας, να λάβουν το δικαιωματικά κεκτημένο αγαθό της παιδείας. Αντί αυτού, γίνονται καθημερινά μάρτυρες και δέκτες εντατικών προσπαθειών αποξήλωσης παροχών του κράτους, οι οποίες δεν σταματούν ούτε μπροστά στην ευαίσθητη ομάδα των παιδιών μας, του μέλλοντος αυτής της χώρας.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία, προκειμένου να μη χάνουν οι μαθητές πολύτιμο διδακτικό χρόνο και ύλη;

2) Θα λάβουν μέτρα προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι μαθητές σε κατάλληλες και αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις και όχι σε υπαίθριους χώρους και προκατασκευασμένα δωματιάκια τύπου «containers»;

3) Θα μεριμνήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν σε όλους τους εγγεγραμμένους μαθητές των δημόσιων σχολείων της Χώρας τουλάχιστον ένα δάσκαλο, όλα τα βιβλία που χρειάζονται καθώς και θέρμανση για τους χειμερινούς μήνες;


Αθήνα, 14/09/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟY ΣΥΝΔΕΣΜΟY-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ